Oude kranten ophalen 2.0

In de jaren ’60 van de vorige eeuw haalde ik als koorknaap en misdienaar van de Petrus en Pauluskerk in Haarlem-Noord bij parochianen en andere sympathisanten oude kranten op. Bij de firma Limburg in de Zakstraat kreeg je er in die tijd nog een dubbeltje per kilo voor. Het dakbeschot van de ruim bemeten loods was door de gebroeders Limburg behangen met uitgescheurde pagina’s met blote vrouwen. Ze vormden naast het patatje piccalilly dat we na het kranten ophalen op woensdagmiddag van dirigent Jan van Wieringen kregen een al even onweerstaanbare extra attractie.

Ik haal nog altijd met veel plezier kranten op. Tegenwoordig doe ik dat van achter mijn bureau. Mijn belangrijkste ophaaladressen zijn digitale krantenarchieven zoals die van het Noord-Hollands Archief en de onovertroffen betaalde Amerikaanse webstek newspapers.com.

Ook bij het schrijven van mijn boek Niet voor één gat te vangen, het verhaal van bloembollenreiziger Ton Trossèl heb ik dankbaar gebruik gemaakt van deze rijk gevulde digitale schatkamers. Een van de zoekresultaten op het trefwoord ‘bloembollenreizigers’ vind je hier: http://nha.courant.nu/issue/IJC/1960-01-23/edition/null/page/9

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *